torstai 25. elokuuta 2016

Tampereen historiaa toisin

J.S. Meresmaa: Naakkamestari, Robustos, 2016

Tampere, vaihtoehtohistoria, steampunk. Voiko yhdistelmä toimia? Hiukan epäilytti tarttua Robustoksen pienoisromaanikilpailun voittajaan - mutta aivan turhaan. Vuosi on 1900. Nuori, raajarikkoinen Enni työskentelee valumestari Lundanin verstaassa ja kaipaa vanhempiaan. Elämä on jakanut hänelle huonot kortit, mutta kun huussin takaa löytyy loukkaantunut naakka, kaikki muuttuu. Ehkäpä Enni vihdoin löytää jotain omaa, kenties jopa vanhempien mysteeri vihdoin selviää.
J.S. Meresmaa on valanut maailmansa taitavasti tutuista ja vieraista aineksista. Työläiskaupungin tuoksut, tunnelmat, elämänkohtalot, Aamulehden uutiset, ursiinien heimo ja valtavat naakkaparvet kietoutuivat kiehtovaksi seikkailuksi, kirjaksi, jota ei malta laskea käsistään.
Naakkamestari toi jostain syystä mieleeni Sari Peltoniemen maanläheisen fantasian, erityisesti Suomun. Tarina on toki hyvin erilainen, mutta tunnelmassa on jotain samaa. Naakkamestari kiinnostanee yläkouluikäisiä lukijoita, mutta sillä on paljon annettavaa myös vanhemmille lukijoille.

Ostin kirjan kirjailijalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti