sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Keskustelua kirjallisuuspalkinnoista

F-palkintoehdokkaat on tavanomaisen kohun ja keskustelun myötä julkistettu. Tänä vuonna minun silmiini on osunut keskustelua lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkintoehdokkaiden tiimoilta ainakin näistä asioista: Miksi kaikki ehdokkaat ovat naisia? Miksi heikosti lukevia poikia ei ole huomioitu ehdokkaita valitessa? Miksi ehdolla ei ole lasten helppolukuisia kirjoja? Vaikuttaako teosten ennalta saama huomio ja markkinointi ehdokasvalintaan? Lisäksi on havaittu se, että Finlandia Junior -palkinnosta kisaa keskenään kovin yhteismitattomia genrejä. Kuinka voi asettaa nuortenkirjan ja kuvakirjan samalle viivalle? Entä lasten tietokirjan ja runokirjan?

Aika moneen kysymykseen on myös löydetty järkivastauksia. Kirjavuodet eivät ole keskenään veljiä. Toisinaan ilmestyy enemmän hyviä kuvakirjoja tai helppolukuisia, toisinaan taas nuortenkirjoja. Perin kummallista olisi myös se, jos ehdokkaiden valintakriteerinä olisi teoksen kaunokirjallisten ansioiden sijasta tai lisäksi kirjailijan sukupuoli. Lopulta on tietysti todettava myös, että raadit eivät ole keskenään veljiä. Raatiin valitaan asiantuntijoita, mutta eri kriteerien painotus saattaa vuosittain vaihdella. Palkintoehdokkaiden valinta on siis inhimillistä toimintaa, monimutkainen prosessi, jossa ei takuulla ole löydettävissä yhtä oikeaa ratkaisua, yhtä oikea ehdokaslistaa.

Raadin on kestettävä julkista keskustelua ja arvosteluakin. Se kuuluu pelin henkeen. Ja aivan mahtavaa on, että keskustelua käydään. Haluan ajatella, että kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, se toivon mukaan saa ihmiset kiinnostumaan ja tarttumaan lasten- ja nuortenkirjoihin. Toivottavasti muutkin lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintojen lyhytlistat ja voittajat herättävät edes jossain määrin keskustelua ja kiinnostusta.

Toivotan siis lämpimästi onnea tämänvuotisille Finlandia Junior -ehdokkaille sekä kaikkien muidenkin lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintojen ehdokkaille! Ja onnea myös kaikille heille, jotka virallisia palkintoja saamatta vuodesta toiseen puurtavat lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lasten ja nuorten lukemisen ja hyvinvoinnin eteen. Heidän palkintonsa tulee usein suoraan lukijoilta, lapsilta, joille he vinkkaavat kirjallisuutta, lapsilta, jotka lukevat heidän kirjojaan, siis lapsilta ja nuorilta, joiden elämään ja hyvinvointiin he vaikuttavat. Haluan ajatella, että upean, taiteellisesti korkeatasoisen lasten- ja nuortenkirjallisuutemme ansioista maailma on huomenna edes hitusen parempi paikka. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti